De Jonge Brouwers (Joris, Dries, Daan, Jens, Arne, Arend, Benjamin, Frederik) (27-30)
- Laura De Clercq
- 20 mrt 2017
- 5 minuten om te lezen

(TIP: Kom helemaal in de sfeer en luister tijdens het lezen van deze post naar hét lijflied van de Jonge Brouwers)
De Jonge Brouwers, dat zijn Benjamin, Joris, Frederik, Jens, Arne, Arend, Daan en Dries. 8 leutige gasten die graag bier drinken, maar ook brouwen. Deze mannen brengen weer leven in de Rijmenamse brouwerij.
Op een zonnige dag reed ik naar de velden in Peulis voor een persoonlijke rondleiding tijdens het bier brouwen. Dit gebeurt in de serres van de ouders van de voorzitter, Joris. Zijn ouders zijn echte tomatenboeren in hart en nieren. Deze liefde voor velden en planten hebben ze aan hun zoon Joris doorgeven. Na zijn studies biowetenschappen, optie tuinbouw bezat hij over voldoende kennis om samen met de andere mannen het ‘geheime recept’ voor het bier uit te schrijven. Met een biertje in de ene hand en een kazeke in de andere zag ik meteen dat bij het brouwen van bier heel wat komt kijken. Iets om meer over na te denken bij mijn volgende slok, SCHOL!

Alle 8 zijn ze afkomstig uit Rijmenam of geburen. Deze garde gaf dan ook, zoals het hoort, gedurende enkele jaren leiding bij Chiro Rijmenam. Eens allemaal gestopt, gingen ze regelmatig nog ene drinken in de plaatselijke cafés en dat wouden ze onderhouden. Cliché als het mag klinken, ontstond het idee om een eigen bier te brouwen dus op ‘ne zatten avond op café’. Hun voornaamste drijfveren toen? Bier wordt steeds duurder en goesting om samen iets wekelijks te blijven doen na al die Chiro-jaren. Maar eigenlijk wouden ze vooral Rijmenam opnieuw leven in blazen en het dorp zijn eigen biertje geven. Startkennis was er, want chemicus Joris volgde tijdens zijn studies ook reeds een keuzevak brouwen. De eerste brouwvergadering vond plaats in 2010 in de living van Benjamin. Enthousiast zoals ze waren gingen ze hierna meteen naar Brouwland - de grote Macro voor alles wat je kan brouwen – en begonnen alles in het groot aan te kopen. Wat hadden ze allemaal nodig, mout, suiker? Tot een vriendelijke dame van de winkel hen aansprak en vroeg of ze toch maar niet beter konden beginnen met een starterspakket? Nu zes jaar later hebben ze de smaak volledig te pakken.
Naar analogie van de reeds bestaande Jonge bakkers in Rijmenam doopten ze zich tot de Jonge Brouwers. Over de naam van hun bier dachten ze een stuk langer na. Gingen ze voor iets typisch Rijmenams of voor een echte biernaam zoals Moker of Trefak? Deze laatste opties bekten toch niet zo goed en uiteindelijk kwamen ze eerder toevallig op Sjampetter, de vroegere volkswachter of gendarmerie. Een typisch dorpsfiguur dus met ballen. En dat is ook hoe het smaakt, een krachtige tripel met een hoppige smaak.

De Sjampetter wordt verkocht op plaatselijke evenementen en in het café Spek in het dorp, maar daarbuiten voorlopig nog niet. Op de jaarmarkt hebben de Jonge Brouwers telkens een eigen stand. Aan deze stand, eerder klein cafeetje te noemen, is telkens half Rijmenam terug te vinden. Sfeer verzekerd dus! Afgelopen Open Monumentendag besloten ze een pop-up café te openen in de witte hoeve in het dorp, een oude brouwerij. Hier werd in der tijd nog gewerkt met een houten koelschip. Dit schip hebben ze gekuist om het opnieuw tentoon te kunnen stellen op deze dag. De Sjampetter verkocht hier als zoete broodjes en er werd dan ook beslist om een deel van de winst te schenken aan een welzijnsorganisatie uit Rijmenam. Teruggeven aan het dorp is wat ze willen doen.
In het brouwen van dat bier kruipt heel wat tijd. Voor toppenbiljaar en wiezen is er dan ook wat minder tijd overgebleven. Minimum drie keer per maand komen ze samen. De eerste vrijdag van de maand wordt er vergaderd, de tweede zondag van de maand wordt er meestal gebrouwen en dan tussendoor wordt er ook gebotteld of overgeheveld. En dat is dus het absolute minimum, want verbroederen tijdens een teambuilding vindt de bende natuurlijk ook zeer belangrijk. Zelfs na een volledige dag brouwen gaan ze nog samen op café. Bovendien gaan ze één keer per jaar op weekend. Tijdens dit weekend inspecteren ze met volle goesting de concurrenten en bezoeken ze verschillende brouwerijen per dag. Natuurlijk beseffen ze wel dat het ondernemen met 8 vrienden niet altijd even makkelijk is. In zo’n grote groep kunnen meningen snel verschillen en is ook niet elke vergadering even efficiënt. Deze beginnen meestal zeer strikt, maar worden naarmate te tijd en ook de zware bieren vorderen steeds losser. Een manier van vergaderen die wordt doorgetrokken vanuit hun ettelijke Chiro-jaren misschien?

De 'bottellijn'
In de voorbije zes jaar hebben de mannen al heel wat vooruitgang geboekt. Voor velen van hen is het meer geworden dan enkel een hobby. Nu wordt er gebrouwen in de serres, vroeger gebeurde dit echter om de beurt in iemands garage thuis. Zo hadden ze een Jonge Brouwers-mobilhome met alle spullen die telkens op een andere plaats stond. Omdat de serre nog steeds niet écht hun eigen plek is, zijn ze actief op zoek naar een eigen locatie in Rijmenam. Samen tekenden ze al plannen voor een mogelijke inrichting van zo’n locatie. Zo willen ze misschien niet enkel een ruimte om te brouwen, maar zouden ze hieraan ook graag een bar willen koppelen zodat mensen hun biertje ‘vers’ kunnen komen drinken. Hier is voorlopig echter nog geen budget voor. Eventueel zien ze het dan ook als een optie om later via crowdfunding of dergelijke andere initiatieven geld binnen te halen. Het ideale scenario? Op een gegeven moment slechts nog 4/5de werken en als Jonge Brouwer zelfstandige in bijberoep worden. Ze willen het proeven van bier aanmoedigen. Dit niet enkel door hun eigen bier te promoten, maar ook door het organiseren van bierevenementen, zoals bijvoorbeeld het regelen van enkele brouwerijbezoeken per jaar. En o ja, los daarvan is er ook nog het idee om een Rijmenamse toneelclub op te richten. Lang leve drank en spelen!
Om af te sluiten heb ik tijdens deze rondleiding heel wat opgestoken over het maken van bier:
De vijf basisingrediënten om tot een bier te komen zijn mout, hop, gist, water en suiker.
Een bier dat ‘gedryhopt’ is: Wanneer op het einde van het bierbrouwproces extra hop toegevoegd wordt voor het bottelen.
Brouwen is heel veel kuisen, bijna meer kuisen dan brouwen. De voorzitter Joris trekt zich tijdens deze uren dan ook strategisch terug in het ‘paparassenkot’ voor de boekhouding, administratie en andere serieuze zaken.
‘Hergisting op fles’: Tijdens het bierbrouwproces wordt er sowieso gist toegevoegd aan het bier na het koken. Want gist is een levend organisme en zou sterven wanneer het mee zou koken. Hierna gaat het bier in een groot vat om enkele weken te rusten, te gisten. Bij hergisting op fles wordt er echter voor een tweede keer verse gist toegevoegd vlak voor het bottelen, namelijk champagnegist. Gist is een klein organisme dat suiker omzet in alcohol.
Mout is graan dat men heeft laten kiemen, rotten dus eigenlijk. Het zorgt voor de kleur van je bier. Dit is dan weer afhankelijk van hoe hard je mout gebrand is. Grote brouwerijen vervangen dit door moutextractpoeder omdat dit minder tijd kost. Het echte oldskool brouwen wordt dus bedreigd.
Een densimeter is een soort apparaatje om de suikerhoeveelheid in een vloeistof te meten. Je stopt dit in je brouwsel en houdt het dan tegen het licht. Het punt waarop het licht breekt duidt de waarde van het suikergehalte aan.
Iers mos toevoegen aan je bier zorgt voor een extra mooie schuimlaag.

De voorzitter in 'het paparassenkot'
Er is trouwens, naast de Sjampetter, een nieuw biertje op komst! Op de hoogte blijven? Bezoek de Facebook-pagina van de Jonge Brouwers.
Schol, want als ge nie drinkt, dan blijft het vol!
Comentarios