jøm - Marion (25) & Jolien (26)
- Laura De Clercq
- 20 feb 2017
- 6 minuten om te lezen
Hoe precies? Jom met de Noorse ø, dus uitgesproken als ‘yum’. Vele opties kwamen in aanmerking maar uiteindelijk kozen Jolien en Marion voor dit Scandinavisch getint alternatief. Allereerst klinkt deze naam krachtig en is het een samentrekking van hun beide voornamen. Maar bovendien en vooral zien ze ‘yum’ als de verwoording van het geluid dat vele mensen onbewust maken tijdens het eten. Een woord dus waar je spontaan honger van zou krijgen. En omdat een woordspeling zo nu en dan eens mag, aan honger voor ondernemen bij Marion en Jolien geen gebrek.
Dit jonge duo is de drijvende kracht achter de onderneming jøm. Waarbij het hoofdzakelijk draait rond catering & ontwerp. Een niet alledaagse combinatie en daarom des te aantrekkelijker. De twee madammen leerden elkaar kennen in de Sphinx, cinema en café in het Gentse, waar ze tot op vandaag nog halftijds werken. Deze plek werd zo de creatieve broeihaard voor het ontstaan van de eerste ideeën en ook de locatie voor één van hun eerste echte evenementen. Achter de bar begon alles met het nadenken over nieuwe limonades en andere drankjes voor het café, want hun passie voor koken en experimenten delen ze reeds vanaf de start. Ideaal was dan ook de keuken daar ter beschikking om nieuwe dingen uit te proberen. Jolien, afgestudeerd interieurvormgever, voelde zich binnen een bureau eerder creatief geremd. Ook Marion, afgestudeerd grafisch ontwerper, vindt dat je je als vormgever in een bepaald bedrijf vaak aan te veel regeltjes moet houden. Beiden zochten dus naar iets om alles wat ze graag doen te combineren en zich creatief uit te leven. Het samen luidop dromen, begon dan effectief wanneer Sphinx startte met een maandelijkse brunch. Deze werd elk maand door andere mensen gehost. Jolien en Marion stonden tijdens een brunch samen achter de bar en dachten samen luidop na over hoe zij zo’n brunch zouden aanpakken. Zo ontdekten Marion en Jolien snel dat ze op éénzelfde golflengte zaten en samenwerken interessant kon zijn. Exact een half jaar later stond hun eerste kleine event op poten in ontbijt - en brunchbar FranzGustav waar ze gedurende hun eerste event (een apero-avond) mochten hosten.
Wat doen ze nu eigenlijk? Jøm zorgt voor de catering en het ontwerp voor verschillende soorten evenementen. De focus ligt op het bereiden van eten, maar er kan ook voor vele andere zaken gezorgd worden. Afhankelijk van het soort event wordt het volledige plaatje ingevuld. Marion en Jolien verzorgden reeds verjaardags-, communie - en tuinfeesten. Verder stonden ze ook al op aperitiefavonden en recepties. De bal ging pas echt aan het rollen wanneer Sphinx hen vroeg de huiscatering te verzorgen. Bovendien mochten ze ook reclame maken op het filmdoek tijdens de pauzes van enkele vertoningen. Voor de verschillende gelegenheden kan er buiten het voorzien van eten ook gezorgd worden voor uitnodigingen, inkleding van de zaal, affiches, flyers, etc. Niets is te gek of je kan het maar aan hen vragen, zo lang ze maar creatief bezig kunnen zijn.

Wekelijks is er een nieuwe opdracht en dat vraagt heel wat voorbereiding. In combinatie met de uren in het Sphinx-café zorgt dit voor heel veel werk, waarbij vooral een goede timing van cruciaal belang is. Elk event is totaal verschillend en wordt op een unieke manier aangepakt. Dit zorgt voor voldoende afwisseling. Sinds enkele weken wonen Jolien en Marion samen en is hun appartement volledig ingericht in functie van jøm. De berging is extra groot en alle spullen, van keukentoestellen tot verschillende soorten servetten, kregen er een gestructureerde en gelabelde plek. Een aantal kleine voorbereidingen gebeuren thuis. Het werk nadien gebeurt in de keuken die ter beschikking wordt gesteld door de klant (zoals bv. de keuken van Sphinx). Voor dit laatste werk op verplaatsing wordt er telkens een strak schema opgesteld. Zo gaat het ene gerecht op tijd de oven in en wordt het andere gerecht op de juiste manier geserveerd. Dit vraagt elke keer weer om een volledige verhuis, inladen en uitladen, wat zeker niet altijd gemakkelijk is in een stad én zonder auto. Gelukkig kunnen ze vaak rekenen op een auto van vrienden of gaan ze zonder gemaar de tram of fiets op met hun zakken. Om te brainstormen over de verschillende gerechten zetten Marion en Jolien zich een avond in hun living, omgeven door hun kookboeken, hun laptops en een goed bord eten. Exacte recepten worden nooit gevolgd, maar zowel eigen ervaring, boeken als Pinterest worden gebruikt ter inspiratie voor de ingrediënten en presentatie. Ook in hun vaste winkels in Gent doen ze inspiratie op door vooral veel te proeven en nieuwe combinaties uit te testen. Tenslotte gaan ze zelf ook graag uit eten om nieuwe dingen te ontdekken.
Bij elke opdracht wordt er rekening gehouden met de gelegenheid van het event en wordt er op die manier een specifiek concept uitgedacht. Waarom bijvoorbeeld de brunchgasten (vlak na de feestdagen) geen twee keuzes aanbieden? Detox of ‘hoe vettiger hoe prettiger’? Wanneer dit past binnen het concept doen Jolien en Marion graag beroep op hun al even creatieve omgeving. Zo hebben ze bijvoorbeeld een vaste vriendin van de Secret Bakery die af en toe de desserts maakt en hierin ook graag zelfstandige wil worden. Met jøm vinden ze het belangrijk met dergelijke mensen samen te werken om hen op hun beurt als jonge ondernemer te ondersteunen. Je kan niet alles perfect zelf en kan ook op die manier zeer veel van elkaar leren.

Hard werken zorgt voor tevreden kinderen.
Wat maakt hen nu zo uniek? Zoals de naam jøm reeds doet uitschijnen zijn Marion en Jolien fan van de Scandinavische stijl. Bij het uitzoeken van producten en winkels proberen ze deze Scandinavische principes ook door te trekken. Ze gaan voor biologische en seizoensgebonden producten en proberen ook bij hun presentatie te kiezen voor duurzame materialen. De winkels waarmee ze samenwerken zijn winkels uit Gent en steunen op hun beurt de lokale gemeenschap. Kaas wordt gekocht in een ambachtelijke kaaswinkel, seizoensgroenten bij de boeren van Gent, en vlees bij een slagerij die hun eigen dieren kweekt. In de toekomst willen ze met dergelijke zaken graag vaste partners worden, maar voorlopig is dit nog niet haalbaar. Ze shoppen dus ook nog in gewone supermarkten, maar zijn zich wel steeds bewust van wat ze hier aankopen. Gezond, maar toch nog steeds overvloedig en luxueus ogend eten brengen is wat ze willen doen. Verder maken ze alles zelf, van hun confituur en choco, tot hun pasta en het zelf roken van zalm. Dit allemaal om het zo puur mogelijk te houden, of zoals ze zelf zeggen ‘from field to fork’. Deze twee madammen bieden een totaalpakket aan zonder het detail uit het oog te verliezen. Beiden zijn ze creatief op een andere manier en dat zie je in alles wat ze afleveren.
Marion: “Ik ben steeds fier en krijg hetzelfde voldane gevoel, een gevoel van trotsheid en fierheid bij het voorschotelen van eten. Net als het gevoel dat ik vroeger kreeg bij tentoonstellingen waar mijn illustraties tentoon gesteld werden.”

Wat betreft de samenwerking tussen Marion en Jolien, dat loopt allemaal nog heel vlot. In de Sphinx leerden ze elkaar snel kennen in een werkomgeving en dus ook in stresssituaties. Hierdoor weten ze elkaar ook op de gepaste manier feedback te geven. Jolien volgde na haar studies een jaar bedrijfsbeheer in avondschool en kan dus zeker haar mannetje staan op financieel vlak en wanneer er met de boekhouder gesproken moet worden. Marion houdt zich dan weer iets meer bezig met de creatieve kant. Beiden willen nog vele dingen bijleren, zo wil Jolien binnenkort graag nog een wijn – of bakcursus volgen, terwijl Marion liever zou leren hoe vissen te fileren en potten te bakken. Dit zorgt er volgens hen voor dat ze complementair zijn in wat ze doen en ook van elkaar veel kunnen leren. Ook de verdeling tussen werk en vrije tijd zorgt niet voor problemen. Perfect kunnen ze met twee gaan lunchen en een offerte opmaken op hun laptop. Eens dit gebeurd is, gaat de laptop snel weer toe en kan er gepraat worden over totaal andere zaken. Hun deeltijdse job in Sphinx behouden ze, wel hebben ze beslist om geen shiften samen meer te werken. Tot nu toe vormde dit zeker geen probleem, maar ze zien het eerder als een voorzorgsmaatregel voor de toekomst.
Over die toekomst bestaan er al vele ideeën. Een jaar geleden hadden ze echter nooit verwacht op dit moment samen te wonen en een bedrijf te hebben. Ze staan met beide voeten op de grond, leren gaandeweg nog veel bij en zien wel wat de komende jaren zullen brengen. Als ze toch mogen dromen? Dan doen ze dat van een eigen pop-up in Gent en wie weet ooit een vaste eigen plek. Ze keken reeds rond voor een pand, maar vonden nog niets met voldoende karakter. Starten zouden ze willen doen met lunch en aperitief. Mensen kunnen zo na hun werk langskomen voor enkele kleine gerechtjes en een glas wijn terwijl ze kunnen genieten van een optreden op de achtergrond. Wat betreft de inrichting van het pand wil Jolien haar eigen meubels maken. Beiden willen ze met deze plek ook hulp bieden aan hun afstuderende vrienden uit de creatieve wereld. Velen van hen hebben nog geen vaste job en zouden in deze pop-up bijvoorbeeld hun werk tentoon kunnen stellen, hun muziek spelen of cursussen kunnen geven. De pop-up zou ook afgehuurd kunnen worden voor bepaalde evenementen. Maar zoals reeds gezegd, zijn dit nog wilde dromen. Aangezien dit allemaal veel centjes zal kosten, willen ze eerst nog wat meer routine en efficiëntie inbouwen en voldoende reclame kunnen maken. Er is dan ook een website en korte promovideo op komst!
jøm-gevoel? Ga dan zeker eens kijken op de Facebook-pagina of het Instagram-account.
Comments